3D Print – Η νέα εκκολαπτόμενη εποχή

Μοιραστείτε το! Πείτε το στους φίλους σας...

3d εκτύπωση

Μέχρι πρόσφατα, μόνο οι μεγάλες εταιρείες είχαν την δυνατότητα της αυτοματοποιημένης παραγωγής προϊόντων και την προώθηση τους στην αγορά. Καθώς η αυτοματοποίηση της παραγωγής του εργοστασίου γίνεται πλέον διαθέσιμη και στους ιδιώτες, ο καθένας με μια καλή ιδέα και κάποια εφευρετικότητα μπορεί να σχεδιάσει να παράγει και να πουλήσει προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να υπάρχει στη κατοχή του μια ολοκληρωμένη παραγωγική εγκατάσταση ή ακόμη και χωρίς αποθεματικό στοκ. H τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, φέρνει επανάσταση στον τρόπο που κατασκευάζονται τα πάντα, από την αρχιτεκτονική, τη μηχανολογία, την αργυροχρυσοχοΐα, την τεχνολογία τροφίμων, τη μόδα αλλά τον χώρο της ιατρικής και των εμφυτευμάτων κ.ά.

Αναλυτικά τα οφέλη και οι ευκαιρίες του 3D Design και του 3D Printing:

 • Περιπλοκότητα. Με την εφαρμογή της 3D εκτύπωσης δίνεται η ευκαιρία της κατασκευής οποιουδήποτε σχεδίου που σε μια άλλη εποχή η κατασκευή του θα ήταν ανέφικτή λόγω της πολυπλοκότητας του.
 • Προσαρμογή. Τα παραγόμενα αντικείμενα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με τις τελικές ανάγκες του χρήστη χωρίς επιπλέον κόστος και σε λιγότερο χρόνο.
 • Μειωμένο κόστος κατασκευής. Για τη βιομηχανική κατασκευή ένα από τα πιο δαπανηρά σε κόστος και χρόνο στάδια είναι εκείνα της κατασκευής ειδικών εξαρτημάτων . Λόγω των πλεονεκτημάτων της περιπλοκότητας που αναφέρθηκε παραπάνω, τα προϊόντα και τα συστατικά ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων κατασκευάζονται με τη 3D εκτύπωση πιο γρήγορα και με χαμηλότερο κόστος.
 • Ταχύτερη υλοποίηση. Η διαδικασία μηνών με τη χρήση της 3D εκτύπωσης έχει συρρικνωθεί σε διαδικασία ωρών. Η χρήση του 3D σχεδιασμού σε συνδυασμό με τη την 3D εκτύπωση τοποθετεί τον επαγγελματία ένα βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
 • Επικοινωνία. Με τρισδιάστατες εκτυπώσεις πρωτοτύπων δίνεται η ευκαιρία στους δημιουργούς να επικοινωνήσουν άμεσα με τους υποψήφιους αγοραστές και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της ανταπόκρισης στο πραγματικό περιβάλλον της αγοράς.
 • Ανάπτυξη αγοράς, δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες για το σχεδιασμό και τη μαζική παραγωγή. Η εκκολαπτόμενη εποχή της 3D εκτύπωσης δίνει τη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και τη δημιουργία μιας νέας κλίμακας βιομηχανίας. Δείτε το παράδειγμα δύο νέων που δημιούργησαν το The Sugar Lab.
 • Αειφόρος ανάπτυξη. Διαδεδομένη είναι πλέον η χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών για τη 3D εκτύπωση άρα και των παραγόμενων προϊόντων. Το υλικό των αντικειμένων προέρχεται από είτε από κάποιο προηγούμενο προϊόν είτε μπορεί να δώσει στο μέλλον τη μορφή ενός άλλου.
 • Νέες ειδικότητες στην αγορά εργασίας. Στην εκκολαπτόμενη εποχή της 3D εκτύπωσης είναι φανερή η δυναμική της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων ειδικοτήτων στην αγορά εργασίας. Σχεδιαστές 3D απεικόνισης, σχεδιαστές προϊόντων, χειριστές 3D εκτυπωτών, προμηθευτές υλικών και εξοπλισμού που σχετίζονται με τη νέα είδους βιομηχανία κ.α.
 • Σαφή επικοινωνία. Περιγράφοντας το προϊόν που πρόκειται να παραδώσει συχνά παρερμηνεύεται, δεδομένου ότι αφήνει την κατασκευή στο περιθώριο της φαντασίας. Η εννοιολογική εικόνα του προϊόντος είναι καλύτερη από την περιγραφή, δεδομένου ότι μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις. Το γεγονός να μπορεί ο αγοραστής να κρατήσει τα απτό προϊόν, στο χέρι, αποσαφηνίζει όλα τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες. Δεν υπάρχει καμία ασάφεια όταν κρατάτε το ακριβές, ή τουλάχιστον πολύ κοντά, στο τελικό προϊόν αντικείμενο.
 • Δημιουργικότητα. Στη σύγχρονη έκρηξη της ψηφιακής τέχνης και του σχεδιασμού, οι δυνατότητες δεν είναι μόνο η επιτάχυνση αλλά απεριόριστες. Κάποιος μπορεί τώρα να εκτυπώνει 3D σχεδόν οτιδήποτε φαντάζετε και σχεδιάζει. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μια ιδέα, μια έννοια, μια εφεύρεση μπορεί να μετασχηματιστεί από μια απλή σε ένα τελικό πραγματικό χειροπιαστό προϊόν έτοιμο για τον τελικό του προορισμό.
 • Ανώδυνο σφάλμα. Οι χρήστες της 3D εκτύπωσης είσαι σε θέση να δοκιμάσουν τις ιδέες γρήγορα και να ανακαλύψουν ό, τι δεν λειτουργεί γρήγορα και οικονομικά οδηγούμενη στην ιδανικότερη λύση. Η 3D εκτύπωση επιτρέπει την ανάπτυξη προϊόντων όπου σε πρώιμα στάδια που είναι σχετικά φθηνά οδηγεί σε καλύτερα προϊόντα και λιγότερο δαπανηρή αδιέξοδα.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης 3D Design και του 3D Printing

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως προς την διαδικασία της. Όμως εκτός από την σημασία που θα πρέπει να δοθεί στα υλικά και τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή, τον πιο σημαντικό ρόλο έχει ο σχεδιασμός του αντικειμένου που πρόκειται να εκτυπωθεί. Γι αυτόν τον λόγω η εκπαίδευση σε τεχνικές και υλικά θεωρείται αρκετά σημαντική για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν βαθύτερη γνώση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται.

 

Δείτε το σεμινάριο 3D Print που οργανώνεται από την σχολή μας:

Σεμινάριο 3D Print

Σχετικά θέματα

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την κατασκευή ενός κανονικού αυτοκινήτου αποκλειστικά με την μέθοδο του 3D Printing.

Σχετικά Σεμινάρια

Σεμινάριο 3D Printing

3D Printing Essentials
3D Printing Essentials

Γνωρίστε τον κόσμο του 3D Printing εύκολα και πρακτικά. Δείτε τεχνικές και μεθόδους για σωστό 3D Printing ακόμα και εάν δεν γνωρίζετε σχεδίαση 3D.

Σεμινάρια που εμπεριέχουν 3D σχεδίαση

AutoCAD Τρισδιάστατη σχεδίαση (3D)
AutoCAD Τρισδιάστατη σχεδίαση (3D)

Αφορά σε μεθόδους δημιουργίας τρισδιάστατων όγκων, στερεών, επιφανειών, δημιουργία και διαχείριση πολύπλοκων σχημάτων κ.ά. με τεχνικές επιτάχυνσης σχεδίασης, οργάνωσης δεδομένων κ.λ.π.

3ds Max - 3ds Max Design Βασικό επίπεδο
3ds Max – 3ds Max Design Βασικό επίπεδο

Δημιουργία κτιριακών φωτορεαλιστικών παρουσιάσεων υψηλής ποιότητας με δυνατότητα σχεδιασμού ή αξιοποίησης δεδομένων που υπάρχουν ήδη από άλλες εφαρμογές δισδιάστατης ή τρισδιάστατης σχεδίασης.

Revit Architecture Βασικό επίπεδο
Revit Architecture Βασικό επίπεδο

Σεμινάριο βασικής χρήσης για αρχάριους με τελικό στόχο να είναι δυνατή η επεξεργασία ενός πολυόροφου κτηρίου για την παραγωγή ολοκληρωμένων τεχνικών σχεδίων κατόψεων, όψεων τομών κ.ά.

Autodesk Inventor Βασικό Επίπεδο
Autodesk Inventor Βασικό Επίπεδο

Σεμινάριο βασικής χρήσης με δημιουργία εικονικών 3D μοντέλων αντί του φυσικού προτύπου για τρισδιάστατη σχεδίαση και μελέτη μηχανολογικών κατασκευασμάτων.

Rhinoceros - Rhino 3D (Level I & II)
Rhinoceros – Rhino 3D (Level I & II)

Το Rhinoceros προσφέρει προχωρημένες δυνατότητες δημιουργίας ψηφιακών 3D μοντέλων και για πολύπλοκες επιφάνειες και φόρμες. Χρησιμοποιείται για σχεδιασμό αντικειμένων, κοσμήματος, ναυπηγική, αεροναυπηγική, αρχιτεκτονική, διαφήμισης κ.α.

Δείτε όλα τα σεμινάρια …

Newsletter

Για εγγραφή στην υπηρεσία ενημέρωσης πατήστε την εικόνα στα αριστερά.

Νέα/Εκπαίδευση