Έκθεση 2014 – Design Workshop “Εμπνέομαι και δημιουργώ από το έργο του Γιάννη Τσεκλένη”

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση με κύριο θέμα: Design Workshop “Εμπνέομαι και δημιουργώ από το έργο του Γιάννη Τσεκλένη”. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εκτός των άλλων, οι υλοποιημένες ιδέες των συμμετεχόντων. Οι καλύτερες ιδέες βραβεύθηκαν από την ψηφοφορία των επισκεπτών της έκθεσης.

Γιάννη Τσεκλένη - Design Workshop

Ο επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης ο Γιάννης Τσεκλένης μίλησε και πάλι στο κοινό για θέματα που αφορούν στο design.

 

Design Workshop “Εμπνέομαι και δημιουργώ από το έργο του Γιάννη Τσεκλένη”

Τα έργα που δημιουργήθηκαν και διαγωνίστηκαν στο Design Workshop είναι τα ακόλουθα:

Όλγα Κολέφα - Design Workshop

Όλγα Κολέφα – Ψηφιδωτό σε τραπέζι

Η Όλγα Κολέφα είναι συντηρήτρια έργων τέχνης ειδικεύεται στην κατασκευή και συντήρηση ψηφιδωτών και εργάζεται στο Βυζαντινό μουσείο σε αντικείμενο που αφορά στην ειδικότητα της. Αποφάσισε να συμμετέχει στο design workshop και να δημιουργήσει ένα αντικείμενο στο οποίο θα υπάρχει μια εφαρμογή ψηφιδωτού η οποία θα εμπεριέχει έμπνευση με αφορμή τα έργα του Γιάννη Τσεκλένη. Μετά από αρκετές ιδέες τελικά κατέληξε στη δημιουργία ενός τραπεζιού το οποίο θα εμπεριέχει μια εφαρμογή ψηφιδωτού στην οποία απεικονίζεται μοτίβο βασισμένο σε χρώματα των υφασμάτων του Γιάννη Τσεκλένη.
Η δημιουργία της ψηφίστηκε από το κοινό και απέσπασε το πρώτο βραβείο.Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε απο την εταιρεία Odyssey Athens (Δ.Μπούσπμουρας, Κ.Τζανάκης)

Ιουλία Τσιάβου - Design Workshop

Ιουλία Τσάβου – Βιβλιοθήκη δύο όψεων

Η Ιουλία Τσιάβου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. εμπνεύστηκε από το συνολικό έργο του Γιάννη Τσεκλένη έχοντας στο μυαλό της ένα χρηστικό αντικείμενο. Σχεδίασε ένα διαχωριστικό στοιχείο με τη χρήση βιβλιοθήκης σε διαστάσεις 1mX2m. Το αρχικό αυτό στοιχείο λειτουργικά μπορεί να επαναληφθεί είτε κατά μήκος είτε καθ’ ύψος ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Η λειτουργία του ως βιβλιοθήκη μπορεί να εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές, που σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί είτε κεντρικά σε κάποιο χώρο είτε πλευρικά. Τα σχήματα που απεικονίζονται στη βιβλιοθήκη είναι εμπνευσμένα από τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη “CZARS”. Η δημιουργία της ψηφίστηκε από το κοινό και απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Odyssey Athens (Δ.Μπούσπμουρας, Κ.Τζανάκης)

Μαρία Μαργελή - Design Workshop

Μαρία Μαργελή – Διαχωριστικό χώρου

Η Μαρία Μαργελή είναι δημόσιος υπάλληλος και παρόλο που η εργασία και η κατάρτισή της δεν έχουν σχέση με το σχέδιο, τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να ασχοληθεί πιο δραστικά με το σχέδιο και τις τέχνες. Μετά από μαθήματα που παρακολούθησε στο εργαστήρι σχεδίου πέτυχε στις κατατακτήριες εξετάσεις της στο τμήμα εσωτερικής αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού χώρων ΤΕΙ Αθήνας. Για το συγκεκριμένο workshop η έμπνευση ήρθε από παλαιότερα έργα του Γιάννη Τσεκλένη από την συλλογή “PHOENICIAN BIRDS” και συγκεκριμένα από μια φωτογραφία ενός ρούχου που φοράει η Εφη Μελά. Η ιδέα του διαχωριστικού χώρου και η μορφή είναι βασισμένη στο ρούχο και στη στάση του σώματος του μοντέλου. Το τελικό αποτέλεσμα έχει συγγενή χρωματική αναφορά στο ρούχο ενώ το σχήμα του τελικού έργου παραπέμπει στο γυναικείο σώμα.Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Odyssey Athens (Δ.Μπούσμπουρας, Κ.Τζανάκης)

 Μαρία Σούρμπη - Design Workshop

Μαρία Σούρμπη – Σχεδιασμός υφάσματος

Η Μαρία Σούρμπη είναι σχεδιάστρια μόδας. Συμμετείχε στο workshop από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και ζήλο μελετώντας ολοένα και βαθύτερα το έργο του Γιάννη Τσεκλένη που αφορά στο σχεδιασμό ρούχων. Εστιάστηκε στη συλλογή των Ιμπρεσιονιστών από όπου εμπνεύστηκε κι εκείνη με το δικό της τρόπο και ολοκλήρωσε το σχεδιασμό υφάσματος και ρούχου. Παρόλο που οι γνώσεις της στην εφαρμογή του σχεδιασμού περιορίστηκαν στους παραδοσιακούς τρόπους σχεδίασης χωρίς ψηφιακά μέσα, το αποτέλεσμα της παρουσίασης των σχεδίων και της ιδέας είναι μοναδικό. Ζωγράφισε στο χέρι το ύφασμα και έραψε μόνη της και το ρούχο.

Νίκος Βαρβάρογλου - Design Workshop

Νίκος Βαρβάρογλου – Δημιουργία εικονογράφησης

Ο Νίκος Βαρβάρογλου είναι εικονογράφος. Συμμετείχε στο workshop για να δοκιμάσει της δυνατότητες της έμπνευσης του. Ενθουσιάστηκε που ανακάλυψε το πρόσωπο και το έργο του Γιάννη Τσεκλένη. Ως εικονογράφος ξεχώρισε τις αρμονικές εικόνες των ακινήτων που έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Τσεκλένης και δημιούργησε ένα πόστερ-αφίσσα με αφετηρία τον αρμονικό συμμετρικό χώρο του νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Γερμανικού. Το γεγονός ότι πρόσθεσε μια ανθρώπινη φιγούρα στο εσωτερικό του κτηρίου και στο υγρό στοιχείο στο πάτωμα του κτηρίου που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έδωσε μια άλλη διάσταση στην εικόνα. Η εικόνα εκτυπώθηκε σε ξύλο από την εταιρεία Odyssey Athens (Δ.Μπούσπμουρας, Κ.Τζανάκης)

Ανθούλα Κοκολιού - Design Workshop

Ανθούλα Κοκκολιού – Σχεδιασμός μεταφερόμενου περιπτέρου ρούχων

Η Ανθούλα Κοκκολίου είναι σχεδιάστρια. Εμπνεύστηκε έμμεσα από το έργο του Γιάννη Τσεκλένη και σχεδίασε ένα εκθεσιακό περίπτερο που κατά τη γνώμης θα συμβολίζει τη διαδρομή του έργου του επώνυμου σχεδιαστή.”Ένα νομαδικό περίπτερο που ταξιδεύει και διαδίδει την τόλμη και το πείσμα των έργων του δημιουργού του”. Είναι ευέλικτο στην κατασκευή του και εύκολο στη μεταφορά. Μελετήθηκε η κατασκευή του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να συναρμολογείτε να αποσυναρμολογείτε και να μεταφέρετε από ένα άτομο.

Ελιά - Design Workshop

Ανεξάρτητο Έργο – Η Ελιά

Το έργο με αναφορά το δέντρο της ελιάς ξεκίνησε από την ιδέα ενός διαχωριστικό χώρου από την αρχική συμμετοχή της Χριστιάνας Σκέλλα. Λόγω αποχώρησης της η ιδέα εξελίχθηκε από τους εισηγητές του workshop και κατασκευάστηκε ένα γλυπτικό στοιχείο σε 3 διαστάσεις. Τα φύλλα σχεδιάστηκαν σε CAD εφαρμογή και η κοπή των φύλλων λαμαρίνας πραγματοποιήθηκε με τεχνολογία CNC. Ο κορμός αποτελείται από επιμέρους ξύλινες στρώσεις και ενδιάμεσες τυχαίες τοποθετήσεις τμημάτων ξύλινων δοκών. Η επιλογή της ελιάς ως αρχική ιδέα συμβολίζει το ελληνικό και διαχρονικό έργο του Γιάννη Τσεκλένη.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση